Det är inte normalt att må dåligt.

Ledvärk, övervikt, trötthet, mag- tarmbesvär och eksem är några symptom som miljoner svenskar lider av. De kanske inte är livshotande i stunden men kan ställa till det ordentligt för individen och på sikt leda till att livet blir flera år kortare. Min upplevelse är att den traditionella vården dels behandlar dessa symptom med mediciner istället för att ta reda på vad som är den bakomliggande orsaken, samt ofta anser att det är normalt eftersom det är så vanligt bland befolkningen. Många människor lever därmed år ut och år in med symptom som de inte tror går att göra någonting åt, annat än att medicinera.

Detta är otroligt sorgligt och därför av högsta vikt att skilja på normalt och vanligt förekommande. Bara för att ett symptom är vanligt förekommande betyder det inte att det är ett normalt tillstånd. Tänk om vi skulle resonera så inom något annat område i livet, t.ex. bilar.

9 av 10 bilar av märket X rostar sönder inom 5 år efter tillverkning så du får också räkna med att din 4 år gamla X är rostig eftersom det är så vanligt. Trist för dig. Om du köpt 1 av 10 bilar som inte rostar får du anses ha tur och borde även köpa en trisslott. Naturligtvis skulle ingen acceptera att deras 4 år gamla bil är helt genomrostig även om det är vanligt förkommande bland den här modellen. Det är helt enkelt inte normalt att en 4 år gammal bil rostar så pass mycket, utan vi skulle genast ställa högre krav på att tillverkaren går till botten och finner orsaken till problemet.

Det samma borde gälla när vi upplever fysiska och psykiska symptom likt ovan nämnda och andra. Det finns inget normalt med ledvärk, övervikt, trötthet, mag- tarmbesvär och eksem. Det är snarare tecken på att något inte står rätt till och att det finns en underliggande orsak att åtgärda. Vi borde ställa minst lika höga krav på att våra kroppar ska fungera utan krångel och symptom som vi gör på våra nya bilar. Det finns ingen anledning att acceptera ohälsa och besvär bara för att de är vanligt förekommande. Istället bör vi försöka göra allt i vår makt för att ta reda på vad som orsakar våra symptom. Det kan betyda att vi själva utbildar oss och skaffar mer kunskap om området eller anlitar någon att hjälpa oss närmre en orsaksförklaring och därmed en lösning.

Kost- och livsstilsförändringar är inte en universallösning för alla världens problem, men oftast när det gäller symptom likt ovan nämnda och fler därtill. Det blir om möjligt ännu mer tragiskt att människor tvingas leva med besvär när vi vet att de skulle kunna hjälpas genom just kost- och livsstilsförändringar, om de fick rätt hjälp.

Om du besväras av symptom likt ovan nämnda är det viktigt att du förstår att du inte behöver må dåligt. Det finns hopp om förbättring bara du får rätt hjälp. Om du inte känner att din traditionella vårdgivare kan hjälpa dig längre, kan det vara värt att vända dig till någon med ett annat perspektiv. Det kan vara en kostrådgivare, näringsterapeut, funktionsmedicinare m.m. Hos dessa aktörer har du, till skillnad från en traditionell vårdgivare, möjlighet att ställa höga krav på tjänsterna du köper. Seriösa aktörer tjänar ingenting på att du inte ska bli hjälpt, utan tvärtom lever de på att just du förbättrar din hälsa genom att följa deras råd om bl.a. kost- och livsstilsförändringar.

Visst krävs det en del resurser för att på egen hand försöka bli hjälp inom ett område där den traditionella vården misslyckats, men förhoppningsvis är det ingenting jämfört med värdet av en hälsosam kropp och knopp.

Ha det bra!


Det här inlägget är skrivet av Håkan Eriksson.