Vill du optimera din hälsa? Börja med att lyssna.

I hälso- och kostrådskretsar är det vanligt att människor rekommenderas att lyssna på och känna in sina kroppar när de gör en kostomställning. Jag är inget undantag utan anser också att subjektiva upplevelser är minst lika viktiga som vetenskaplig fakta när människor går genom en kostomställning.

Om din kropp skriker till dig att den inte vill ha ägg (genom att visa symptom som inflammation, illamående, uppsvälld mage, utslag, m.m.) vore det en dum idé att fortsätta äta ägg bara för att det på pappret är ett näst intill optimalt livsmedel sett ur näringssynpunkt. Bara för att något är bra teoretiskt betyder det inte att det är bra för varje enskild individ och det finns ingen optimal diet som passar alla. Att lyssna på kroppen är därför en bra strategi vid kostomställningar, särskilt om det kombineras med ett strategiskt och objektivt mätande (t.ex. blodprover).

En annan aspekt av lyssna på kroppen som är mindre fysisk (men nog så viktig) handlar om att alltid försöka agera i linje med det som är rätt för just dig. Det här är något som jag funderat en del på senaste åren som ett resultat av att jag kom på mig själv göra nyttiga saker som jag inte gillade (hur nyttigt blir det då?). För några år sedan anmälde jag mig till en yogakurs för att jag ansåg att yoga är en viktig del i en hälsosam livsstil. Jag gick dit för att jag tänkte att det var något jag borde göra och inte för att det kändes rätt för mig. Istället för att längta efter nästa yogapass pressade jag mig själv och använde viljestyrka för att ta mig till kursen och genomföra passet. Jag checkade av yoga på min lista av hälsosamma saker att göra, men förmodligen resulterade mina ansträngningar i mer stress och ångest än den yogan eventuellt kunde lindra. Yoga som på pappret är en hälsosam aktivitet passade inte mig och hela min kropp skrek åt mig att sluta, men jag lyssnade inte. Till slut insåg jag hur tokigt mitt beteende var och valde att lägga yogan åt sidan för tillfället och istället använda tiden till cykling i skogen, en aktivitet som verkligen skänkte mig glädje i stunden och passade min kropp väl.

Jag tror att det ibland kan vara viktigt att ta till ett visst mått av envishet och tålamod för att ge nya aktiviteter en chans, särskilt om det mesta talar för att de i förlängningen kommer att leda till något positivt. Om jag t.ex. har diabetes så vore det dumt att inte äta en lågkolhydratkost bara för att det inte känns rätt i stunden. Vinsten en sådan kosthållning kommer att ha i längden övergår den ansträngning jag eventuellt känner inledningsvis. När det gäller livet som helhet tror jag dock att det är viktigt att lyssna på kroppen och känna efter om det man gör känns naturligt och roligt. Det är inte bara fysiska symptom som fungerar som vägvisare i livet utan även våra känslor hjälper oss att navigera rätt. Det gäller alla områden i livet.

Om inte jobbet känns naturligt och roligt så är det förmodligen inte rätt för dig. Om inte dina träningsrutiner känns naturliga och roliga så är de förmodligen inte rätt för dig. Om inte dina kompisrelationer känns naturliga och roliga så är de förmodligen inte rätt för dig. Resonemanget går att applicera på de flesta saker i livet och lösningen, när en motsättning mellan aktivitet och känsla uppstår, är alltid den samma. Lösningen är att göra en förändring genom att sluta och/eller börja med en sak. Om du känner att jobbet är fel för dig behöver du sluta (och förmodligen börja ett nytt). Om träningsrutinerna konstant resulterar i ett inre motstånd behöver du prova något annat osv…

Lösningen på problemet med motsättningar är väldigt enkel på papper men inte alltid i verkliga livet. Det är tufft att bryta sig loss från invanda aktiviteter även om de inte känns optimala. Rädslan för att misslyckas kan ta över och göra att vi stannar i något halvdant istället för att bryta loss och finna det som vi verkligen behöver. Det är tufft men ett absolut måste eftersom ingen mår bra av att leva ett liv som går emot det som är rätt för en själv.

När jag väl uppmärksammat att jag gjorde en del aktiviteter som jag inte gillade resulterade det i vissa förändringar. Den stora skillnaden är dock att jag idag känner efter ordentligt innan jag tar mig för nya aktiviteter. Istället för att göra det som allmänt är rätt och det som borde göras, försöker jag agera utifrån vad som känns rätt för mig. Det fina men det här perspektivet är att det jobbar förebyggande. Istället för att efter en tid komma på att en aktivitet inte känns naturlig och rolig så undviker jag att ens hamna där genom att känna efter och lyssna på kroppen vad den verkligen vill göra. Jag ser fortfarande mig själv som en nybörjare när det gäller att låta känslorna styra mitt liv och det är inte sällan som jag faller in i gamla vanor och gör något bara för att jag borde. Förhoppningsvis kommer jag på mig själv i god tid innan den nya aktiviteten blivit en rutin som är svår att bryta.

Hur en process likt ovan nämnda ter sig för olika människor är naturligtvis individuellt och det är svårt att ge råd hur man börjar lyssna på kroppen och känslorna. Jag delar ändå med mig av ett väldigt enkelt knep som kan vara en utgångspunkt i de flesta situationer som du ställs inför. Knepet är att lyssna på dina ordval inför något. Säger du att du måste göra något eller säger du att du vill göra något? Om du säger, jag måste gå till jobbet, jag måste träna, jag måste besöka X, så agerar du förmodligen inte i linje med det som är rätt för dig. Om du däremot säger, jag vill gå till jobbet, jag vill träna, jag vill besöka X, så är chansen stor att du agerar på ett sätt som ligger i linje med det som är rätt för dig.

dsc_0254
Vilken väg är rätt för dig?

Hälsa i allmänhet och optimerad hälsa i synnerhet bygger enligt mig på en respekt för att alla delar i livet påverkar oss. Det spelar ingen roll hur bra en kosthållning ser ut eller om sömnrutinerna är perfekt utformade om vi inte också lever ett liv som går i linje med våra inre värderingar och drömmar. För att nå dit tror jag att det är helt avgörande att vi börjar lyssna på kroppen och våra känslor och sedan agerar därefter.

Tack för att du läste, ha det bra!


Det här inlägget är skrivet av Håkan Eriksson.

3 svar på “Vill du optimera din hälsa? Börja med att lyssna.”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.