Kaffeost -på riktigt.

Förra veckan berättade jag om min idé att lägga Jakost i kaffet som ett substitut för den riktiga varianten av fettkaffe (baserat på Jaksmör och te). Jag tänkte att det skulle bli som en variant av kaffeost som är populärt i de norra delarna av Sverige, Finland och Norge.

Dessvärre måste jag meddela att den här blandningen inte blir någon ny global hit likt den Dave Asprey kan stoltsera med. Kaffet smakade fantastiskt för sig själv och så gjorde även Jakosten som mina svärföräldrar tagit med hem från Nepal. Klart är dock att två goda saker var för sig inte alltid passar ihop. Jag nöjer mig med att beskriva smakupplevelsen som….otrevlig!

Efter första klunken bestämde jag mig genast för att hålla mig till de beprövade varianterna av fettkaffe och kaffeost. Därför beställde jag hem en flaska Brain Octane och googlade för att finna kaffeost (för nu hade jag blivit sugen på den delikatessen också). Jag hittade några butiker som sålde men det verkade lätt att göra egen. Så fick det bli.

Receptet är enkelt. Du behöver bara:

  • 2 liter standardmjölk. (Ska väl egentligen vara råmjölk, men det hade jag ingen. Dock valde jag den fetaste, ohomogeniserade mjölken jag kunde hitta).
  • 1/2 dl vispgrädde.
  • 2 tsk ostlöpe (finns att köpa på Apoteket).

Så här gör du:

  • Blanda mjölken och grädden i en kastrull och värm till 37 grader.
  • Ta bort kastrullen från plattan och blanda i ostlöpen.
  • Låt kastrullen stå tills gräddmjölken stelnat (ca 30-40 min).
  • Ta en hålslev och rör försiktigt runt i kastrullen samtidigt som du värmer upp blandningen på nytt.
  • Värm sakta och fös in osten till en boll i mitten.
  • När du når punkten just innan vätskan kokar drar du bort kastrullen från plattan. Det ska INTE koka.
  • Lägg osten i någon slags sil, filter, nät etc. och pressa ur all vätska (vassle).
  • Ställ på en tyngd och låt stå någon timme tills all vassle är borta och osten är torr.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Lägg osten i en form som gör att osten blir ca 3 cm hög.
  • Grädda till den fått lite färg.
  • Låt svalna i aluminiumfolie.
  • Ät genom att strimla osten i skivor, lägg i kaffekoppen och häll på kaffe.

Inga toppenbilder men de beskriver delar av processen.

Här ser man hur ”ostbollen” tar form vid uppvärmning nr 2.
Vasslen silas bort.

 

Jag slängde på tyngder som fanns tillgängliga (lägg lite plastfolie på osten för att skydda från bakterier).
Färdig! Smakar bättre än det ser ut.

Jag vet att detta kan låta knäppt, men det är faktiskt riktigt gott. Lite som att äta halloumi fast utan salt och med kaffe (som om den beskrivningen kan vara till någon hjälp). Testa själv!

Lycka till!


Det här inlägget är skrivet av Håkan Eriksson.