Fiskbiffar med vitlök och persilja

Fisk är ett livsmedel som i princip alltid hamnar högt upp på listan av nyttiga saker att äta. Visst finns det aspekter som tungmetaller, odlingsmetoder och ej hållbart fiske att ta hänsyn till när man väljer fisk, men utifrån näringsvärde är det väldigt bra mat.

Vi äter mycket fisk hemma, men det blir inte så stor variation och därmed ganska trist. Lax i ugn med blomkål eller kokt torsk med broccolimos är två stående rätter som vi lagar. Helt okej men ingen kulinarisk upplevelse direkt. Jag vill att vardagsmaten ska vara enkel att laga och smaka gott, så därför blev jag glad när jag kom i kontakt med ett recept på fiskbiffar (i barnmatsboken) som jag sedan modifierat lite. Lättlagat och väldigt gott. Här kommer receptet så du också kan ge det en chans.

Lycka till!

Det här behöver du (beräknat för 4 personer):

  • 100 gram laxfilé (vildfångad och MSC-märkt)
  • 100 gram torskfilé (vildfångad och MSC-märkt)
  • 1 lök
  • 2 msk sötpotatis eller morot
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 näve persilja (efter tycke och smak)
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Smör till stekning

Så här gör du:

  • Mixa allt utom fisken och smöret i en matberedare.
  • Häll blandningen i en skål och mixa nu fisken på samma sätt.
  • Blanda ihop allt till en smet.
  • Platta ut smeten i små biffar och stek sedan i smör, ca 5 minuter per sida på låg värme.
  • Servera med valfritt tillbehör, t.ex. rostade rotfrukter.
  • Njut!

Det här inlägget är skrivet av Håkan Eriksson