Rörelse är liv – liv är rörelse!

Primal hälsa är optimerad hälsa som uppnås genom medvetna livsstilsval. En viktig del i en hälsosam livsstil är rörelse. Allting levande i världen är i ständig rörelse och man skulle kunna säga att utan den skulle vi inte överleva. I det här inlägget förmedlar vi Primal hälsas syn på rörelse.

Tänk på ett tillfälle när du rört på dig och upplevt att allting kändes perfekt. Det var perfekt väder, perfekt energi i kroppen och du var på perfekt humör. Oavsett om du hade upplevelsen under en promenad, cykeltur eller vid en bergsbestigning så finns det en anledning till att allt kändes så bra under utförandet. Försök nu även att minnas hur bra det kändes efter själva utförandet. Tänk på tuppluren eller avslappningen framför kamin och hur det kändes efter att du utsatt kroppen för rörelse. Om du inte kan erinra en sådan känsla så har du något fantastiskt kvar att uppleva. Det enda du behöver göra är att börja röra på dig.

Människans utveckling har genom årtusenden i stor utsträckning handlat om rörelse. Människans fokus låg på att förflytta sig själv och sin stam till tryggare marker med mer villebråd och mindre konkurrens. Människan var i ständig rörelse för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att överleva. Rörelse var en förutsättning för att finna mat och för att inte bli mat. Dagens moderna människor skiljer sig ingalunda från sina förfäder angående behovet av rörelse. Våra gener ser i princip identiska ut som hos våra förfäder och hela vår kropp är inställd på att röra sig. Det finns alltså en anledning till att vi blir piggare och gladare av att röra på oss och den anledningen heter överlevnad. Hela vår organism får genom rörelsen en påminnelse om att vi lever och behöver bli starkare för att överleva nästa gång vi uppbådar rörelse.

Tittar vi på våra förfäder så var de tvungna att använda kroppen till allt från att balansera på en stock över iskalla vattnen, klättra upp i träd där fågeläggen fanns, springa ikapp skadat villebråd till att bara ta en lång tur med de unga i stammen. Förmodligen var det vanligare att våra förfäder utförde rörelse tillsammans med andra än i egen regi. Dels för att förbättra oddsen vid jakt men även för att stärka de sociala banden. Sistnämnda kan vara värt att ta i beaktning när vi letar efter tillfällen att röra på oss idag. Testa att göra något roligt tillsammans med andra.

Primal hälsa ser vikten av rörelse i livet, inte bara utifrån ett överlevnadsperspektiv, utan också utifrån ett mervärdesperspektiv. Idag behöver vi inte röra på oss för att finna mat eller undvika att bli någon annans mat. Vi behöver rent krasst inte röra på oss för att överleva fysiskt. Däremot menar vi på Primal hälsa att vi kan fylla livet med mer värde, glädje och hälsa genom att röra på oss. Det finns ingen minsta ansträngning som måste uppnås för att kroppen ska reagera positivt på rörelse. Tack vare forskning vet vi idag att även långsam rörelse leder till bättre hälsa då många olika hormoner, som till exempel insulin, endorfin och dopamin reagerar positivt även vid rörelse i lugnt tempo. Vågar vi dessutom ta i lite mer och verkligen anstränga oss vid kortare tillfällen så uppstår ännu fler hälsofrämjande saker i vår kropp. Vi ökar tillväxten i våra muskler, förbättrar vår syreupptagningsförmåga och blir starkare. Om vi fortsätter att röra på oss, i varierande tempo, kommer vi ganska snart att vara bättre anpassade till ännu hårdare ansträngning. Genom rörelse skapar vi alltså bättre förutsättningar, inte bara för överlevnad, utan även för ett hälsosammare liv.

Primal hälsa har alltså ett evolutionärt perspektiv på rörelse och är inspirerade av våra förfäder. Det betyder konkret att vi rekommenderar att du rör på dig ofta i ett långsamt tempo och att du anstränger dig hårt någon gång ibland. Däremellan är det viktigt med mycket vila och återhämtning.

rörelsePrimal hälsa förespråkar också att rörelsen sker som en del av livet, utan att det blir kravfyllt eller pressande. Rörelse är liv oavsett var den sker, på väg till jobbet eller under en tur i skogen, i gymmet med vänner eller i hemmet med vikter. Bäst är kanske ändå när rörelsen sker tillsammans med andra ute i naturen med den egna kroppen och omgivningen som motstånd. Utomhus får vi nämligen massor på köpet i form av dagsljus, frisk luft, kyla, värme och synintryck. Dessutom stimuleras vi än mer om vi utmanar oss att röra oss på platser i naturen vi inte tidigare känner till. Det viktigaste vi kan göra är trots allt att börja röra oss om vi inte redan gör det. Varför inte ta en promenad redan nu?

Men utan nästa ingrediens i den primala livsstilen är inte rörelsen särskilt mycket värd. Häng med oss i nästa inlägg då vi tittar lite närmare på vad sömn och vila innebär för oss. Välkommen åter!


Vi på Primal hälsa har alla verktyg som behövs för att du ska bli den bästa versionen av dig själv och vi har som mål att du ska lyckas. Det enda vi kräver av dig är din tid. Vi är specialister på kost och tror att den största hälsovinsten uppnås genom just kosten. Vi har även kompetens och verktyg för att hjälpa dig hitta rätt med träning, sömn och stressreducering. Det är dina mål som styr upplägget på konsultationen. Boka en konsultation och låt Primal hälsa visa dig vägen till optimerad hälsa!