Så här matar du dina kompisar i magen.

Om du inspirerades av förra veckans inlägg om egen surkål och gjorde dig en egen laddning är det bara att gratulera. Nu har du en fantastisk tillgång till goda bakterier att förse din mage och tarm med. Dessa goda bakterier kallas som bekant för probiotika och förhoppningsvis utgör de en majoritet av mikrobiomet i din mag-tarmkanal.

Goda bakterier är alltså viktigt och så är även deras föda. Bakterier behöver nämligen också äta och det verkar som att de goda bakterierna, till skillnad från de onda, mår extra bra av så kallad prebiotika.

Prebiotika är fibrer som inte bryts ner av matsmältningssystemet, utan de når tarmen i intakt form. Fibrerna konsumeras sedan av de goda bakterierna vilket stimulerar deras tillväxt. Förutsatt att du har en bra uppsättning med probiotika i mag-tarmkanalen kan du alltså göda dessa med prebiotika och på så sätt stimulera ett ännu bättre förhållande mellan de goda och onda bakterierna.

Probiotika hit och prebiotika dit kan allt låta komplicerat, men så är det inte. För att få i sig lite prebiotika behöver man faktiskt bara äta en grön banan då och då, eller varför inte öka intaget av lök eller sparris. Till och med godsaker som mörk choklad (minst 70 %) och äkta honung ingår i de livsmedel som innehåller fibrer som de goda probiotiska bakterierna kan mumsa på.

När du väl korkat upp din surkål och börjat tillföra goda bakterier till din mage kan det alltså vara läge att tillföra en del livsmedel med prebiotisk effekt i dina måltider. Observera att personer med IBS eller bakterieöverväxt i tunntarmen (SIBO) kan reagera negativt på livsmedel med prebiotika. Konsultera i så fall en kostrådgivare eller näringsterapeut för ett individuellt utformat kostupplägg.

Tack för att du läste, ha det så bra.


Det här inlägget är skrivet av Håkan Eriksson.

Ett svar på “Så här matar du dina kompisar i magen.”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.