Lite mindre gift – lite mer hälsa.

Vägen till optimerad hälsa är inte enkelspårig. Det räcker inte att enbart äta bra mat eller röra på sig för att uppnå sin fulländade potential. Idag när vi lever ett liv så vitt skilt från våra förfäder finns det anledning att ta hänsyn till långt fler faktorer när vi gör våra livsstilsval. Det moderna samhället är t.ex. fyllt av produkter som absolut inte är med och bidrar till optimerad hälsa, men som vi ändå använder varje dag. Kemikalier, tungmetaller och hormonstörande ämnen är idag vanligt förekommande i vår livsmiljö. Dessa ämnen finns i produkter vi förhoppningsvis enbart har indirekt kontakt med som t.ex. bensin och rengöringsmedel, men även i sådant vi stoppar i och på kroppen. Maten är det mest uppenbara och något som absolut bör vara så rent och fritt från giftiga ämnen som möjligt. Något allt fler uppmärksammar vilket statistik om ekologiska livsmedel avslöjar.

Det är alltså sannolikt att du tillhör en växande skara människor som handlar ekologisk mat och därmed minskar ditt intag av giftiga ämnen. Det är kanon och något du ska fortsätta med. När du känner dig redo kan du även se över andra delar i din livsmiljö för att minska din kontakt med giftiga ämnen. Istället för att se det som en omöjlig uppgift att bli helt fri från gifter (vilket det förmodligen är) tycker jag att du ska vända på saken. Varje liten del du gör är en vinst värd att fira. Det finns ingen anledning att ligga sömnlös om nätterna bara för att du inte haft tid eller ork att byta ut plastgolvet mot ett golv av massivt trä. Släpp det och fokusera på det du har tid och ork till. En person kan inte göra allt, men alla kan göra en sak. Det kan t.ex. handla om att byta ut teflonpannan mot en i gjutjärn, välja matlådor i glas framför plast, eller göra din egen deo.

Nu tänker du säkert att egen deo låter spännande men lite avancerat och läskigt. Det kan väl inte fungera?

Som på beställning delar jag därför med mig av ett recept som garanterat inte är avancerat och som bara innehåller ingredienser du kan äta! Om det fungerar får du dock avgöra själv (eller snarare din partner, vän, kollega…)

Här är receptet, men först några ord om svett.

Att svettas är normalt och nödvändigt. Vi svettas både för att reglera kroppstemperatur och för att få bort slaggprodukter och gifter från kroppen. I en vanlig deo tillsätts ofta aluminium som täpper till hudens porer så att svett inte kommer ut. Aluminium som enligt vissa hypoteser ökar risken för bröstcancer och Alzheimers. Dessutom blir det som kroppen försöker bli av med kvar i huden. Eliminera dessa negativa effekter genom att koka ihop din egen deo istället.

Det här behöver du:

6 msk Kokosolja

4 msk Bikarbonat

4 msk Arrowrot

ev några droppar eterisk olja

1 glasburk

Så här gör du:

  1. Smält kokosoljan i vattenbad om den är hård, annars rör den tills den blir mjuk
  2. Blanda ihop alla ingredienser till en smet
  3. Pytsa smeten i glasburken

    img_5628
    Bonuspoäng om du tillverkar en behållare lika vacker som den här!

Kokosolja är perfekt att använda som bas för deodoranter eftersom den är bakteriehämmande, håller huden mjuk och binder de övriga ingredienserna. Bikarbonat hjälper till att neutralisera lukten och arrowrot (finns på kryddhyllan) absorberar fukten. Om man vill kan man tillsätta någon eterisk olja, t.ex. tee-trea oil som luktar gott och också är bakteriehämmande.

Krämen kommer att kännas lite grusig att smörja in i huden, men det är inget som känns sedan. Om burken skulle bli så varm att kokosoljan smälter är det bara att röra om och ställa den lite svalare.

Lycka till!


Det här inlägget är skrivet av Håkan Eriksson.